Tradicijska kulturna baština Hrvata u BiH.

DTKB
Prikaz elemenata nematerijalne kulturne baštine (NKB) na određenom lokalitetu.
Elementi NKB imaju svoje baštinike. Baštinici elemente NKB, koje su dobili u naslijeđe, promoviraju i prenose na mlade naraštaje. Mjesta na kojima se mogu vidjeti elementi NKB najčešće su neka događanja za prezentaciju tradicijske kulturne baštine ili festivali folklora. Festivali folklora obično se organiziraju na jednom mjestu i imaju svoje organizatore.

Znanstveno-stručni skup „Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine – 2021.“, Široki Brijeg,

Programska orijentacija: Prezentacija međunarodnih trendova, UNESCO preporuka, digitalnih tehnologija i projekata koji se baziraju na očuvanju, digitalizaciji i arhiviranju kulturne baštine.

Mjesto održavanja: Široki Brijeg, Kino dvorana "Borak", 30. listopada 2021. Organizator: Društvo za DTKB
Partner: UNESCO - Suorganizatori: Sekcija CIOFF®-a BiH i UHAKUD u BiH
ZSS 2021

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac iz Širokog Brijega

HKUD Hercegovac Široki Brijeg je društvo Županije Zapadnohercegovačke. Osnovano je 1996. godine sa sjedištem u Širokom Brijegu.

HKUD Hercegovac na sceni je postavio više tradicijskih običaja od kojih se posebno izdvaja „Križanje duvana u Hercegovini“, „Čuparina vune“ i „Svadbeni običaj – dolazak mlade“.
Vrila_procesija

Večeri folklora Sveti Ante čuvaj Vrila naša, Dobrič, Široki Brijeg

Festival folklora pod nazivom Večer folklora Sveti Ante čuvaj Vrila naša održava se početak lipnja u mjestu Dobriču u Gradu Širokom Brijegu u organizaciji HKD Vrila i partnera.

Na festivalu koji je održan 8. lipnja. 2019. predstavili su se: HKD Vrila Široki Brijeg, HKD Mokro iz Širokog Brijega, HKUD Herceg Stjepan Buna iz Mostara, KUD Srce Zagore iz Kaštela iz Hrvatske, vokalna etno skupine Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega i diplar Stole Damjanović iz Biograca iz Širokog Brijega.
Područje Dobriča i ostalih sela širokobriješke Župe Mostarski Gradac bogato je kulturno, povijesno, prirodnim naslijeđem.
Vrila_procesija

Kulturno-umjetničko društvo Mokro Široki Brijeg

KUD Mokro Široki Brijeg, osnovano je 2000. godine sa sjedištem u mjestu Mokro u Širokom Brijegu. Ima oko sto članova razvrstanih u više sekcija.

Prezentira tradicijske plesove ** trusu, ** taraban, ** trojanac i ** kolanje. Plesovi su ukomponirani s tradicijskim pjevanjima ** gange, ** bećarca, ** putničke pjesme, ** brojkavice, ** čobanske pjesme i ** svatovske pjesme.
Na nastupima se redovito svira na tradicijskim glazbalima diple i gusle. Postavili su više običaja na sceni od čega se posebno ističe „Kosidba“, „Običaj prošnje djevojke“, „Običaj svatova“ i „Običaj cine“.
KUD Mokro

Božićno silo u Grudama

Božićno silo u Grudama, održava se svake godine krajem prosinca u organizaciji udruge Davorija iz Gruda.

Na ovom festivalu redovito se predstavljaju različiti oblici tradicijskog pjevanja gange kao i sviranja na tradicijskim glazbalima diplama i guslama.
Festival je održan 21. prosinca 2019. godine pod nazivom „VIII. Božićno silo Grude“.
Smotra

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Tihaljina

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Tihaljina iz Tihaljine iz Gruda ili skraćeno HKUD Tihaljina iz Tihaljine iz Gruda, osnovano je 2011.

Na nastupima promoviraju i tradicijska pjevanja ** gangu, ** bećarac, ** putničku pjesmu, ** svatovske pjesme i ** čobanske pjesme. Od tradicijskih glazbala posebno njeguju sviranje na ** diplama i ** sviranje kao i ** pjevanje uz gusle.
Organizatori su festivala folklora „Tialjsko silo“ koji se održava 20. srpnja svake godine počevši od 2011.
HKUDTihaljina

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH već duži niz godina održava se u Mostaru u prvoj polovici mjeseca svibnja u organizacijii UHAKUD BiH

Više podataka o ovom festivalu može se naći na stranicama organizatora UHAKUD u BiH na Internet mrežnom mjestu uhakud.info i stranicama suorganizatora Hrvatske kulturne zajednice u FBiH na Internet mrežnom mjestu hkzufbih.org.
Suorganizator smotre je i Hrvatska kulturna zajednica u FBiH. Ovaj festival ima tradiciju dužu od dvadeset godina.
Smotra

Hrvatsko kulturno društvo Vrila Široki Brijeg

Hrvatsko kulturno društvo Vrila Široki Brijeg ili skraćeno HKD Vrila Široki Brijeg korijene rada vuče od polovine prošlog stoljeća.

Istražuje i promovira tradicijsku kulturnu baštinu širokobrijeških sela Župe Mostarki Gradac u koju spadaju Dobrič, Donji Gradac, Gornji Gradac, Gostuša, Grabova Graga i Provo. Ima oko sto članova razvrstanih u nekoliko sekcija.
U nastupima redovito promovira elemente nematerijalne kulturne baštine iz svog kraja
HKD vrila

Cilj

Povećanje vidljivosti i dostupnosti kulturne baštine kroz predstavljanje njenih elemenata i baštinika kao pozitivnih promotora kraja iz kojeg dolaze i baze za gospodarski samoodržive projekte.

Vizija

Kulturna baština je pozitivni izvor nadahnuća i kreativnog stvaralačkog rada u životnoj svakodnevnici. Dobili smo je od svojih predaka i trebamo je u punini prenijeti svojim nasljednicima.

Korišteni resursi

Društvo za DTKB osigurava centralni tehnički sustav i stručnjake za tehničke resurse i primjenu UNESCO-ovih preporuka i konvencija a UHAKUD u BiH mrežu suradnika, baštinika, na terenu.

Institucije akademske i kulturne zajednice - podupiratelji

Materijali i obrasci

Pridružite se stotinama profesionalaca koji pomažu u prikupljanju, obradi i očuvanja podataka o tradicijskoj kulturnoj baštini.

DTKB na diple.org

Društvo za DTKB (Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine) vodi projekte prikupljanja, obrade, digitalizacija i promoviranje materijala o ENKB (elementi nematerijalne kulturne baštine). Osnovne koncepte aktivnosti Društva za DTKB definira UNESCO konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. Društvo za DTKB stavilo je naglasak na festivale folklora jer su to mjesta gdje se redovito pojavljuju baštinici ENKB i prezentiraju iste.

Connect with us