(HKUD Hercegovac)

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac iz Širokog Brijega ili skraćeno HKUD Hercegovac Široki Brijeg je društvo Županije Zapadnohercegovačke. Osnovano je 1996. godine sa sjedištem u Širokom Brijegu. Ima oko dvije stotine članova organiziranih u više sekcija.
U travnju 2021. godine predsjednik HKUD Hercegovac je Jerko Sesar a umjetnički voditelj Ivan Barać

Slika: HKUD Hercegovac; Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH; Mostar; plato ispred HD Herceg Stjepan Kosača; 5/2019.

U nastupima promovira ENKB iz svog kraja. U scenskim prikazima redovito su zastupljeni tradicijski plesovi ** kolanje, ** biranje, ** proleta, ** poskakuša, ** trusa, ** dalmatinka, ** taraban i ** trojanac.
Nastupi su uz sviranje na tradicijskim glazbalima ** diplama, ** svirali ili dvojnici i ** „muziki“ (usna harmonika).
Pjevaju se tradicijske pjesme ** ganga, ** bećarac, ** brojka, ** putnička pjesma, ** kolarska pjesma, ** čobanke pjesme i ** uspavanke.
HKUD Hercegovac na sceni je postavio više tradicijskih običaja od kojih se posebno izdvaja ** „Križanje duvana u Hercegovini“, ** „Čuparina vune“ i ** „Svadbeni običaj – dolazak mlade“.

HKUD Hercegovac ima i sekciju za koreografirani folklor koja se na sceni predstavila s više različitih koreografija. Član je UHAKUD-a u BiH.

HKUD Hercegovac duži niz godina organizira Godišnji koncert HKUD Hercegovac koji se održava u drugoj polovici prosinca na Širokom Brijegu gdje zajedno s gostima prezentira i tradicijsku kulturnu koju baštine njegovi članovi i gosti. Pokrenuo je i Radionicu narodnih nošnji i rukotvorina.
HKUD Hercegovac predstavio se na gotovo svim značajnijim festivalima folklora u BiH i Hrvatskoj kao i mnogim gradovima širom Europe, Kanade i SAD-a.

Široki Brijeg, sjedište HKUD Hercegovac, obiluje mnoštvom kulturno prirodnih znamenitosti od kojih se posebno ističu muzej i galerija u Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, živopisno vrelo Borak i rijeka Lištica, ostaci brojnih ilirskih građevina, veliki broj stećaka.

Connect with us