(HKUD Tihaljina iz Tihaljine iz Gruda)

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Tihaljina iz Tihaljine iz Gruda ili skraćeno HKUD Tihaljina iz Tihaljine iz Gruda, osnovano je 2011. Sjedište mu se nalaze u istoimenom mjestu u Grudama. Ima oko šezdeset članova razvrstanih u nekoliko sekcija.

Slika: HKUD Tihaljina; Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH; Mostar; plato ispred HD Herceg Stjepan Kosača; 5/2019.

U travnju 2021. godine predsjednika HKUD Tihaljina je Ilija Milas a umjetnički voditelj Ivan Barać.
HKUD Tihaljina redovito promovira tradicijsku kulturnu baštinu svog kraja.
Posebno su zastupljeni kao ENKB tradicijski plesovi ** trusa, ** taraban, ** trojanac i ** kolanje.
Na nastupima promoviraju i tradicijska pjevanja ** gangu, ** bećarac, ** putničku pjesmu, ** svatovske pjesme i ** čobanske pjesme.
Od tradicijskih glazbala posebno njeguju sviranje na ** diplama i ** sviranje kao i ** pjevanje uz gusle.
Na sceni su postavili više običaja od kojih posebno ističu ** „Listanje i priprema duvana za vaga“ i ** „Čupanje, predenje i pletenje vune“

HKUD Tihaljina član je UHAKUD-a u BiH.

Organizatori su festivala folklora „Tialjsko silo“ koji se održava 20. srpnja svake godine počevši od 2011. Festival ima međunarodni karakter jer na njemu svake godine nastupe izvođači iz više različitih država.
Mjesto Tihaljina ima bogatu kulturno, povijesno, prirodnu baštinu. Posebno se ističu nadaleko poznata „Ravlića pećina“, Avanturistički park „Peć mline“ kao i izvor rijeke Tihaljine.

Connect with us