(KUD Mokro Široki Brijeg)

Kulturno-umjetničko društvo Mokro Široki Brijeg ili skraćeno KUD Mokro Široki Brijeg, osnovano je 2000. godine sa sjedištem u mjestu Mokro u Širokom Brijegu. Ima oko sto članova razvrstanih u više sekcija.

Slika: KUD Mokro; Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH; Mostar; pozornica HD Herceg Stjepan Kosača; 5/2019

U travnju 2021. godine predsjednica KUD Mokro je Slavica Ćužić a umjetnička voditeljica Ana Češkić.

KUD Mokro redovito promovira ENKB svog kraja na javnim nastupima.
Prezentira tradicijske plesove ** trusu, ** taraban, ** trojanac i ** kolanje.
Plesovi su ukomponirani s tradicijskim pjevanjima ** gange, ** bećarca, ** putničke pjesme, ** brojkavice, ** čobanske pjesme i ** svatovske pjesme.
Na nastupima se redovito svira na tradicijskim glazbalima ** diple i ** gusle.
Postavili su više običaja na sceni od čega se posebno ističe ** „Kosidba“, ** „Običaj prošnje djevojke“, ** „Običaj svatova“ i ** „Običaj cine“.

KUD Mokro dugogodišnji je organizator festivala folklora „Na temeljima bazilike naše – Mokro“ koji se održava svake godine u drugoj polovici srpnja. Posvetili su se i istraživanju i promoviranju tradicijskih dječjih igra kao dijela sveukupne kulturne baštine svog kraja.

KUD Mokro nastupalo je u više gradova širom BiH, Hrvatske i raznih Europskih zemalja. Imaju i sekciju za koreografirani folklor koja se predstavila s više živopisnih koreografija. Član je UHAKUD-a u BiH.

Mokro ima i bogato materijalno, kulturno, prirodno naslijeđe od čega se posebno ističu ostaci ranokršćanske bazilike iz 5 ili 6 stoljeća i replika stećka Vitko. U neposrednoj blizini Mokrog nalazi se muzej i galerija u Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu kao i izvorište Borak.

Connect with us