Tradicijska kulturna baština Hrvata u BiH.

DTKB

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH već duži niz godina održava se u Mostaru u prvoj polovici mjeseca svibnja u organizacijii UHAKUD BiH

Više podataka o ovom festivalu može se naći na stranicama organizatora UHAKUD u BiH na Internet mrežnom mjestu uhakud.info i stranicama suorganizatora Hrvatske kulturne zajednice u FBiH na Internet mrežnom mjestu hkzufbih.org.
Suorganizator smotre je i Hrvatska kulturna zajednica u FBiH. Ovaj festival ima tradiciju dužu od dvadeset godina.
Smotra

Hrvatsko kulturno društvo Vrila Široki Brijeg

Hrvatsko kulturno društvo Vrila Široki Brijeg ili skraćeno HKD Vrila Široki Brijeg korijene rada vuče od polovine prošlog stoljeća.

Istražuje i promovira tradicijsku kulturnu baštinu širokobrijeških sela Župe Mostarki Gradac u koju spadaju Dobrič, Donji Gradac, Gornji Gradac, Gostuša, Grabova Graga i Provo. Ima oko sto članova razvrstanih u nekoliko sekcija.
U nastupima redovito promovira elemente nematerijalne kulturne baštine iz svog kraja
HKD vrila

Cilj

Povećanje vidljivosti i dostupnosti kulturne baštine kroz predstavljanje njenih elemenata i baštinika kao pozitivnih promotora kraja iz kojeg dolaze i baze za gospodarski samoodržive projekte.

Vizija

Kulturna baština je pozitivni izvor nadahnuća i kreativnog stvaralačkog rada u životnoj svakodnevnici. Dobili smo je od svojih predaka i trebamo je u punini prenijeti svojim nasljednicima.

Korišteni resursi

Društvo za DTKB osigurava centralni tehnički sustav i stručnjake za tehničke resurse i primjenu UNESCO-ovih preporuka i konvencija a UHAKUD u BiH mrežu suradnika, baštinika, na terenu.

Institucije akademske i kulturne zajednice - podupiratelji

Materijali i obrasci

Pridružite se stotinama profesionalaca koji pomažu u prikupljanju, obradi i očuvanja podataka o tradicijskoj kulturnoj baštini.

DTKB na diple.org

Društvo za DTKB (Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine) vodi projekte prikupljanja, obrade, digitalizacija i promoviranje materijala o ENKB (elementi nematerijalne kulturne baštine). Osnovne koncepte aktivnosti Društva za DTKB definira UNESCO konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. Društvo za DTKB stavilo je naglasak na festivale folklora jer su to mjesta gdje se redovito pojavljuju baštinici ENKB i prezentiraju iste.

Connect with us